Wanneer werkt coaching? - Sietske Mollink coaching & advies

Sietske Mollink coaching & advies

Wanneer is coaching geschikt voor jou?

Vaak komen klanten bij mij als ze echt voelen dat het niet anders meer kan. Dan hebben ze al heel lang in hun hoofd dat ze verandering willen, dat ze zich krachtiger willen voelen. De ene dag is de andere dag echter niet en de ene dag voel je de noodzaak meer dan de andere dag. Dus voordat ze tot het besluit komen om coaching te willen zijn de meeste mensen een aantal maanden verder. Dan moet je nog door dat oerwoud van coaches wat vaak ook weer voor vertraging zorgt omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kortom, het is nogal een proces voordat je eindelijk dat eerste gesprek hebt. 

En wanneer werkt coaching op een manier waar jij blij van word?

De ene persoon is de andere niet. De ene coach is ook de andere niet. Ten eerste ben ik er van overtuigd dat de klik zeer belangrijk is. Je moet elkaar kunnen begrijpen en elkaar ook nog een beetje leuk vinden. Verder zie ik in de dagelijkse praktijk verschillende factoren die maken dat de ene persoon makkelijker progressie boekt dan de ander. 

Ten eerste speelt leeftijd een rol. Mijn jongste twee klanten zijn 23. Zij bereiken in een half jaar tijd echt heel erg veel. Je merkt dat hun hersenen nog erg flexibel zijn. Ze zitten nog niet vast in bepaalde patronen en kunnen nog echt met een frisse blik naar dingen kijken. Dit betekent natuurlijk niet dat mijn oudere klanten geen progressie boeken. Zij zetten ook zeker enorme stappen. Ik merk alleen wel dat het proces net iets langer duurt. Het mooie bij hen is dat ze zichzelf dat proces vaak ook gunnen.  

Daarnaast speelt het karakter van een persoon natuurlijk mee. Als ik naar de elementen kijk dan zie ik dat mijn klanten met het element hout in hun reeks ontzettend leergierig zijn en heel erg gretig naar groei. Logisch natuurlijk, want groei is één van hun grootste behoeftes. Die gretigheid voel je ontzettend in de gesprekken en zie je in de progressie die ze maken.

Natuurlijk zijn er nog andere factoren te noemen. 

Echter het allergrootste verschil maak je als je écht verandering wilt. Hiermee bedoel ik verandering zonder weerstand. Sommige mensen denken dat ze de dingen anders willen, maar willen eigenlijk dat proces van verandering niet in. Dan moeten ze namelijk dingen gaan doen die buiten hun comfortzone liggen. Ze voelen hier heel veel weerstand bij. Willen eigenlijk dat proces niet aan gaan omdat het vaak te spannend is of omdat ze hun pleasegedrag los moeten laten. Het proces van verandering is ontzettend leerzaam, maar niet altijd leuk.

Je moet er dus echt 100% klaar voor zijn om de beste versie van jezelf te worden en het is super krachtig als je die stap kunt maken! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sietske Mollink coaching & advies draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders