Hoe moet ik voelen? - Sietske Mollink coaching & advies

Sietske Mollink coaching & advies

Hoe moet ik voelen?

Een veelgehoorde vraag van mijn klanten. De meeste mensen weten niet goed hoe ze moeten ‘voelen’. Sommigen snappen ook niet goed wat ik bedoel met voelen. Sta jij wel eens bewust stil bij wat je voelt? Wat er in je lichaam gebeurt? Wat dat betekent en wat je er mee kunt doen?

Even een voorbeeld. Twee weken geleden was ik op Schiphol om mijn vriend weg te brengen. Hij is voor een aantal maanden naar Nieuw Zeeland. We waren op het panoramadak. De kinderen waren een beetje aan het spelen en naar vliegtuigen aan het kijken. We waren ondertussen een broodje aan het eten. 

Een aantal jaren geleden zou ik niet zo hebben stilgestaan bij het moment en wat het met me deed. Nu ben ik rustig op een bankje gaan zitten. Ik heb het geheel aanschouwd en was me heel bewust van wat ik voelde.

Mijn lichaam was onrustig, voelde wat gespannen. Mijn hart klopte iets sneller dan normaal. Aan de andere kant voelde ik ook een rust. Ik voelde een bepaalde vorm van trots en iets van: ‘het is helemaal goed’. Wat voor mij ook heel anders was dan een paar jaar geleden is dat ik stil stond bij het gevoel, maar dat het er ook gewoon helemaal mocht zijn. Eerder zou ik er gewoon overheen gewalst zijn en het weer gauw in een doosje hebben gestopt. 

Mijn vriend kwam bij me zitten en ik heb precies vertelt wat ik voelde. De verbondenheid die we op dat moment voelden was groot. Bij dit voorbeeld moet ik wel zeggen dat ik een echte introvert ben, dus mijn gedachtes en gevoelens uitspreken is voor mij sowieso een uitdaging.

Echter los van het feit of iemand zijn emoties makkelijk of moeilijk toont en uitspreekt leren we in onze maatschappij dat ‘voelen’ gewoon niet. We staan heel weinig stil bij wat er nou precies gebeurt bij onszelf en waarom dat gebeurt. Het vervolgens uitspreken is dan weer de volgende uitdaging. Dat is in ieder geval wel wat ik dagelijks bij mijn klanten zie, ook bij de extraverten.

Werk aan de winkel dus, want het is echt helend en iets heel moois om het wel te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sietske Mollink coaching & advies draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders