Er zijn zoveel coaches, welke is geschikt voor mij? - Sietske Mollink coaching & advies

Sietske Mollink coaching & advies

Er zijn zoveel coaches, welke is geschikt voor mij?

Uiteindelijk is ook deze gedachte/vraag er één om jezelf te saboteren echt hulp te gaan zoeken. Natuurlijk is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar het is ook een goede reden om maar niets te doen. Om te bevriezen. Al die gedachtes in je hoofd. Straks helpt het me niet, straks dit, straks dat. Wees je bewust dat die stemmetjes je allemaal willen saboteren. Die stemmetjes zorgen er voor dat je niet iets gaan doen wat misschien wel spannend is.

Natuurlijk klopt het dat er veel coaches zijn, maar er zijn ook veel fysiotherapeuten en als je fysiek iets hebt zoek je er ook gewoon één uit en ga je er heen. Voor coaches moet je mogelijk nog net iets meer onderzoek doen, maar het is vooral de drempel om hulp te zoeken die maakt dat je je tegen laat houden. Psychisch ongemak zit nog steeds in de taboe sfeer. Mensen wachten nog steeds heel erg lang om iemand te zoeken die hen vooruit kan helpen. 

De ene dag lijkt het ook meer noodzakelijk dan de andere. Het is vaak ook minder concreet en de mens houdt nou eenmaal van duidelijkheid: er is een pijnlijke enkel, je gaat naar de fysiotherapeut en het probleem wordt opgelost.

Zo werkt het met coaching niet. Dat is wat minder concreet en dat is niet waar we als mensheid op zitten te wachten. Echter, ik heb geen enkele klant die niet blij is dat ze de stap heeft genomen. Die spijt heeft dat ze in dat bos is gaan zoeken. 

Mijn mening over welke coach geschikt is voor jou? De klik is alles. Iemand kan nog zo goed zijn, maar als je het niet voelt dan komt er te weinig vooruitgang. De klik kan natuurlijk wel best breed zijn. Weten en voelen dat iemand je verder kan helpen vanuit een bepaald respect kan ook zeker voldoende zijn. 

Om toch wat houvast te geven in dat bos vol met coaches:

  1. Bedenk waar je bij geholpen wilt worden en wat voor een soort persoon daar het best bij past én het beste bij jou past. 
  2. Laat je informeren door mensen in je omgeving die hulp hebben gezocht. (Dat zijn er meer dan je denkt). Bijna al mijn klanten zijn via via gekomen, vaak via vriendinnen. 
  3. Zoek een aantal coaches in je omgeving (als je fysieke afspraken wilt in ieder geval) en ga aan ze ‘snuffelen’. Bekijk hun website, volg ze op social media, lees de reviews. (Natuurlijk zijn er ook opties via bijvoorbeeld een praktijkondersteuner van de huisarts). 
  4. Ga vrijblijvend in gesprek met de coaches die voor jou overblijven en voel vooral wat goed voor je voelt. Kan een coach je goed uitleggen wat ze doet. Heb je het gevoel dat het je verder kan helpen? Sluit ze bij je aan? Voelt ze wat je nodig hebt? 
  5. Als het goed voelt kun je een traject ingaan. Meestal weet je heel snel of het wel of niet goed voelt. Als je iets voelt knagen dan klopt er iets niet. 
  6. Openheid is belangrijk. Blijf met elkaar in gesprek over de vraag of het goed voelt. Een goede coach zal daar naar vragen en als het niet meer goed voelt of als het je niet verder brengt dan kun je gezamenlijk beslissen dat de wegen zich scheiden. Iemand die het juiste met je voorheeft zal dit geen enkel probleem vinden en je juist stimuleren. 

Het is soms wel even een zoektocht. Een zoektocht naar wat voor een soort persoon voor jou de verandering teweeg kan brengen. Je hebt natuurlijk keuzes wat betreft financiën. Een praktijkondersteuner via de huisarts kost je geen geld. Als daar de klik goed mee is, dan is dat een prima optie. Ik heb ook een klant die al bij meerdere personen is geweest en in eerste instantie waarschijnlijk geen geld uitgegeven zou hebben aan coaching. Na diverse pogingen zonder dat ze verder kwam, kwam ze bij mij, zag ze de waarde van de coaching en was ze wel bereid om op die manier in zichzelf te investeren. Uiteindelijk is het resultaat dan vele malen belangrijker dan die financiële investering, hoe cliché matig ook. 

Aan het eind van het verhaal is in ieder geval één ding zeker: op de bank blijven zitten en niets doen kan soms heel verleidelijk zijn, maar helpt je niet verder! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sietske Mollink coaching & advies draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders