Een ander kan het ook zelf - Sietske Mollink coaching & advies

Sietske Mollink coaching & advies

Een ander kan het ook zelf oplossen dus ik moet het ook zelf kunnen.

Wie zegt dat een ander het zelf op kan lossen? Heb je daar bewijs van? Heb je iemand gesproken die met bepaalde issues zat en dit zelf heeft opgelost? Of is dit een gedachte die we onszelf hebben aangepraat? 

Een andere gedachtengang: wie zegt dat we het zelf niet oplossen juist door hulp te zoeken? Door hulp te zoeken neem je toch juist verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Misschien help ik je hiermee uit een mooie droom, maar een coach, psycholoog of andere hulpverlener gaat jouw problemen niet oplossen. Uiteindelijk doe je het zelf door de handvatten die ze je aanreiken en door de inzichten die je krijgt door hen. 

Als je echter niet openstaat voor die inzichten, dan kun je het bij heel veel mensen gaan zoeken, maar dan word je probleem niet opgelost. Dus zij doen het echt niet voor je. Je lost het uiteindelijk zelf op, juist doordat je hulp zoekt en hiervoor openstaat.

Wat maakt dan dat we denken dat we onze problemen alleen op moeten lossen? Dat we hier met niemand over moeten praten en in cirkeltjes moeten blijven nadenken over de problemen waar we tegenaan lopen? Vaak ook nog eens met weinig kennis over opvoedingssystemen, over je eigen behoeftes, over trauma, waardoor je het helemaal niet van jezelf kunt vragen om het compleet te begrijpen. Laat staan het op te lossen. Nog los van dat je überhaupt niet objectief naar je eigen situatie kunt kijken. 

Afgelopen week mailde een klant me na een gesprek. Ze zei: “Ik wil je ook nog bedanken voor het op een rij zetten van mijn gedachten/gevoel over …..… Ik heb hier maanden over gepiekerd en in een paar minuten met jou is alles me duidelijk. Er is een last van mijn schouders gevallen.”

Meerdere klanten van mij hebben de belemmerende gedachte: ik moet het toch zelf doen?

Los van het feit dat hun Nine Star Ki reeks soms ook zeer introvert is, komen zij bijna allemaal uit een gesloten gezinssysteem. Uit een systeem waarin gevoel er niet mocht zijn, waar niet gesproken werd over emoties. Waarin alles op ratio gericht was en waarin werd geleerd dat je de vuile was niet buitenhangt.

Er is ons geleerd om de dingen alleen op te lossen. Word het niet eens tijd dat we die onzin niet meer geloven en onze hersenen anders programmeren? Juist van een ander kunnen we leren, kunnen we inzichten verkrijgen, kunnen we groeien. Van een coach, een psycholoog, maar ook van je vriendin, je buurvrouw of je broer. Wees kwetsbaar, je hoeft het niet alleen te doen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sietske Mollink coaching & advies draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders