Wat kan ik van een coachtraject verwachten?
Heb jij dat ook dat als je niet goed weet wat er gaat gebeuren de drempel nog hoger is? In deze blog gewoon eens een keer wat praktische informatie. Hoe ziet een coachtraject er nou uit?
Om te beginnen starten we altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Gewoon om te kijken of we het beiden zien zitten. Of we beiden voelen of dit coachtraject het traject is dat bij je past.
Als het goed voelt en je hebt besloten het coachtraject te willen dan beginnen we het traject met de bespreking van de Nine Star Ki reeks van jezelf. Deze diepen we uit en mogelijke vragen hierover bespreken we.
Verklaringen voor gedrag, voor wie je bent. Vaak betekent dit al een zucht van verlichting. Je mag immers gewoon zijn wie je bent en hoeft hier niet meer tegen te vechten. Sommige van mijn klanten hebben in hun leven ervaren dat ze zijn afgestraft op hun kwaliteiten. Bijvoorbeeld 9 vuur mensen als het gaat om het doorbreken van taboes.
Na de persoonlijke Nine Star Ki reeks gaan we naar de opvoeding. We zetten door middel van de poppetjes letterlijk het gezin van herkomst op tafel en bespreken de gezinsdynamiek en alle bijzonderheden in de jeugd (en daarna). Die gezinspatronen zijn super interessant. Dat betekent in heel veel gevallen niet dat iemand een ‘slechte’ jeugd heeft gehad. Die gezinsdynamiek en die ontstane patronen zeggen wel veel over waarom je bent geworden zoals je bent geworden. Je neemt als kind ontzettend veel van deze patronen over of hebt je er juist tegen af gezet. Dit is vaak afhankelijk van je Nine Star Ki reeks. Super interessant om dit bloot te leggen en hier van te leren.
Soms zijn er ook trauma’s die al meerdere generaties mee gaan en doorbroken dienen te worden omdat een klant dat voor haar eigen kinderen anders wil. Dat is echt super mooi en krachtig!
Het is een beetje afhankelijk van de hulpvraag, maar in bijna ieder coachtraject komt aan de orde hoe je keuzes kunt maken die goed zijn voor jou, in plaats van voor de hele wereld om je heen. Dit beeld ik vaak uit door twee poppetjes te laten zien. De ene zit of ligt op de grond en maakt keuzes die goed zijn voor de hele wereld om haar heen. Het andere poppetje staat op een blokje, voelt zich krachtig en maakt vanuit zelfvertrouwen keuzes die goed zijn voor zichzelf.
Soms neemt een klant iemand uit haar directe omgeving mee voor een gesprek als blijkt dat dit helpend is voor het proces of als er iets op te lossen is in een relatie, bijvoorbeeld één van de ouders, of een ander familielid of gezinslid. Soms liggen de vragen meer op het gebied van het gezin (bijvoorbeeld bij een samengesteld gezin) en gaan we daar veel dieper op in.
Ik werk heel erg op gevoel en doe wat ik vind dat nodig is (natuurlijk in samenspraak met de klant). Mijn doel is dat er écht verandering komt en daar zet ik alles op in. Ik doe het op mijn eigen manier en heb door mijn werkervaring geleerd dat ik me niet meer gebonden wil voelen aan wat wel of niet mag. Ieder coachtraject kan er dan ook anders uit zien, natuurlijk wat betreft inhoud, maar bijvoorbeeld ook wat betreft van de frequentie van gesprekken. Meestal duurt een coachtraject een jaar, omdat ik er van overtuigd bent dat verandering een proces is dat tijd kost en je jezelf die tijd gewoon mag gunnen.
Dit is even in het heel kort. Voor sommigen blijft dit natuurlijk een beetje vaag, dat snap ik. Het is soms ook lastig uit te leggen omdat het geen vastomlijnd iets is. Iedere klant ervaart de coaching ook weer anders. Wel is één ding hetzelfde en dat is dat ze allemaal zeggen dat ze met een heel andere blik naar zichzelf en naar de mensen om hen heen zijn gaan kijken.
Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust!